Fase 2 werken fietspad Stationsstraat van start
1 mei 2013
Linter ontvangt €136.910 uit Plattelandsfonds
8 mei 2013
Bekijk alles

Herdenking 300 jaar kapel Het Eikske

Zondag 1 mei 2013 werd de 300ste verjaardag herdacht van de bouw van de kapel Het Eikske. Deze kapel ligt op de grens van de stad Landen, de stad Zoutleeuw en de gemeente Linter. Ter gelegenheid van deze verjaardag schonk het Comité van de Traktorprocessie van Orsmaal een nieuw Mariabeeld voor deze kapel aan de parochie van Neerlanden. Afgevaardigden van het gemeentebestuur van Landen, Zoutleeuw en Linter woonden de viering bij.

Op 13 september 1575 werd op deze plaats een soldaat van de Spaanse ruiterij opgehangen. Deze had zich vergrepen aan een jonge vrouw en haar eveneens vermoord. Op de dag van de moord werd een Mariabeeldje in de eik geplaatst. De oude eik werd in 1705 vernield door Hollandse soldaten tijdens de Spaanse Successieoorlog. Die strijd, ontstaan na het overlijden van de kinderloze Spaanse koning Karel II in 1700, werd vooral in deze gewesten uitgevochten. De pastoor van Neerlanden, Johannes von Brachell, redde echter het Mariabeeld dat aanroepen werd tegen de koorts..

In 1713 liet pastoor Johannes von Brachell hier een kapel bouwen. Daarmee wenste hij de Vrede van Utrecht te herdenken die in datzelfde jaar was gesloten. Deze vrede had een einde gemaakt aan de Spaanse Successieoorlog en dwong Spanje om de Zuidelijke Nederlanden af te staan aan Oostenrijk. Een nieuwe eik zou er gestaan hebben tot omstreeks 1900. Nu wordt de kapel overschaduwd door een grote linde. De kapel werd sinds haar oprichting een paar maal vernield of beschadigd, maar telkens hersteld.

Jaarlijks trekt men vanuit verschillende dorpen uit de regio, Neerlanden, Neer- en Overhespen en Dormaal, naar de kapel Het Eikske. De bedevaarders zouden een belofte nakomen, die werd gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De dorpen werden toen immers gespaard van grote oorlogsschade en ellende. Vandaar een bedevaartstocht als jaarlijkse uiting van dankbaarheid.