N-VA stuurt politie naar gemeenteschool
30 augustus 2013
Sofie Hallet en Joachim Vandercasteelen nieuwe ambassadeurs
23 september 2013
Bekijk alles

Fietslussen langs oorlogslinies

Naar aanleiding van de honderdste herdenking van de Eerste Wereldoorlog kan je in onze regio binnenkort fietsen langs historische oorlogslinies. Het project ‘Sporen van de Groote Oorlog’ van Toerisme Vlaams-Brabant leidt je langs locaties aan de Gete en de Dijle. In het Ursulinenklooster van Tildonk komt op het gelijkvloers ook een belevingscentrum over de Eerste Wereldoorlog.

“Op elke fietslus komen per gemeente vijf informatieve buitenpanelen en een picknicktafel”, zegt gedeputeerde voor Toerisme Monique Swinnen. “De buitenpanelen gaan over het uitzicht, een gebouw of een relevant verhaal. De lus langs de Getelinie passeert zo aan de Necropolis in Tienen, het Museum 3de Lansiers Regiment in Linter en de begraafplaats in Sint-Margriete-Houtem. De lus langs de Dijlelinie loopt langs de Grote Markt van Aarschot, de militaire begraafplaats in Veltem-Beisem, het Ursulinenklooster in Tildonk en het kasteel van Wilder in Kampenhout.” Het conceptbureau Madoc uit Gent zorgt voor de realisatie van de fietslussen en het belevingscentrum. In april 2014 moet het project klaar zijn.

Het project ‘Sporen van de Groote Oorlog’ werd voorgesteld in het gemeentehuis van Linter. Het gezelschap bracht ter gelegenheid van deze voorstelling een bezoek aan het Museum 3de Lansiers Regiment. Een jaar geleden opende dit museum in de pastorie van Orsmaal-Gussenhoven (Linter) de deuren. “Momenteel is één zaal in de pastorie in gebruik. We hopen tegen de herdenking van ‘100 jaar Wereldoorlog I’ ook de bovenverdieping in te richten als museum”, aldus schepen Andy Vandevelde.

Bron: Het Laatste Nieuws – 3 september 2013