Nieuw speeltuintje in Overhespen geopend
4 juli 2015
Procedure voor opstellen ruimtelijk uitvoeringsplan voor de sport- en recreatiezone opgestart
26 oktober 2015
Bekijk alles

Nieuw wandelnetwerk: 250 km wandelplezier

Toerisme Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de gemeenten Geetbets, Linter, Tienen en Zoutleeuw hebben een nieuw wandelnetwerk van 250 km in de Getevallei uitgewerkt.

Het wandelnetwerk Getevallei situeert zich in het oostelijk gedeelte van het Hageland. Hier vindt men eindeloze akkers en weiden, afgeboord met populieren en tal van fruitaanplantingen. Deze fruitgaarden sieren in de lente de streek met een overweldigende bloesemweelde en bieden in de herfst een rijkdom aan appels en peren.

De Getevallei staat niet alleen voor de Kleine en Grote Gete die in Budingen samenvloeien in de Gete, maar voor een heel stroomgebied met talrijke beken die de rivier voeden. Daarnaast treft men ook vele grachten die werden aangelegd voor de ontwatering van het gebied.

Het uitgestrekt wandelgebied biedt de gelegenheid om van dit bocagelandschap te genieten en kleine authentieke dorpen en gehuchten te ontdekken. Zoutleeuw verdient met glans de titel van ‘stad’ omwille van zijn prachtig monumentaal erfgoed uit een rijk historisch verleden. Ook Tienen heeft heel wat cultuur te bieden en is via een aanlooproute verbonden met het recreatiegebied Viander waar het eigenlijke netwerk start.

Bovendien kent de Getevallei enkele bijzondere, erkende natuurreservaten zoals Aronst Hoek in Geetbets en Viskot in Linter maar er is vooral Het Vinne in Zoutleeuw. Daar werd door de provincie Vlaams-Brabant een toeristisch recreatiegebied uitgebouwd rond het enige natuurlijke meer van Vlaanderen. Ook in het natuurontwikkelingsproject van meer dan 200 hectare op het grondgebied van Linter en Zoutleeuw krijgt de ruige natuur van de Getevallei alle kansen.

Op dit wandelnetwerk worden, zoals in de succesvolle fietsnetwerken, knooppunten gelegd waar twee of meer wandelwegen elkaar kruisen. Via signalisatie , in twee richtingen, wandelt men zo van knooppunt naar knooppunt. Op de bijhorende wandelkaart staan alle trajecten en nummers van knooppunten. De gebruiker kan dus zelf zijn wandeling uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduidingen op de kaart. Dankzij dit netwerk wordt wandelen in de Getevallei haast eindeloos.

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland heeft, in overleg met de gemeenten Geetbets, Linter, Tienen en Zoutleeuw, Natuurpunt en de betrokken eigenaars, een selectie gemaakt van de mooiste wandelwegen. Toerisme Vlaams-Brabant heeft ze met knooppunten aan elkaar gelinkt en op een wandelkaart gezet. Toerisme Vlaams-Brabant staat ook in voor de bewegwijzering op het terrein en  de promotie.

Uniek aan dit netwerk zijn de opname van heel wat trage wegen in privé-bezit. Hiervoor zijn er in totaal 30 overeenkomsten afgesloten tussen de eigenaren en de betrokken gemeentebesturen.

In totaal bedraagt het netwerk 250 km rustige en veelal onverharde wegen, met 170 knooppunten.

De wandelkaart geeft ook de aard van het  wegdek weer, een honderdtal bezienswaardigheden,  horecazaken en rustbanken. Ze is vervaardigd in een scheurvrije en watervaste materie en is te koop aan 9 euro, samen met een handig boekje met tips en info over dit wandelgebied.  Van dit netwerk is eveneens een 4-talige kaart verkrijgbaar aan 6 euro. Ze zijn beiden te koop in de boekhandel en de toeristische diensten of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties .