Overeenkomst met Aquafin voor werken Orsmaal
29 december 2015
Wandelnetwerk Getevallei is Belgische Wandelroute van het jaar
27 februari 2016
Bekijk alles

Relax & Run: Inburgeren vereenvoudigen met sport en muziek

Via het programma voor plattelandsontwikkeling LEADER geeft Europa steun aan 20 projecten in het Hageland. Eén van die projecten is het Linterse Relax & Run, een evenement dat bestaat uit een loopwedstrijd in de voormiddag en gezellige optredens voor jong en oud in de namiddag.

20 Hagelandse plattelandsprojecten kunnen via het LEADER Hageland+-programma op steun van de provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en Europa rekenen. ‘Deze investering wordt gebruikt voor de leefbaarheid van onze dorpen, welzijn op het platteland, de promotie van de streekidentiteit en de troeven van het Hageland voor inwoners en bezoekers,’ zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Europa en platteland en voorzitter van het leadergebied Hageland+.

Steeds meer vervreemden inwoners van elkaar en tal van (muziek)evenementen verkeren in zwaar weer. De uitdaging van de gemeente Linter bestaat er in om met een evenement dit probleem aan te pakken. ‘Dankzij de sociale media is de wereld één groot dorp geworden. Toch hoor ik vaak dat het lijkt alsof we de buren uit ons eigen dorp niet meer kennen,’ zegt burgemeester Marc Wijnants, ‘Graag willen we het inburgeren op het platteland makkelijker maken met behulp sport & muziek. Daarom organiseren we op zondag 17 juli 2016 voor het eerst Relax & Run.’

De voormiddag bestaat uit een loopwedstrijd van 5 of 10 kilometer waarbij de deelnemers doorheen de dorpskern van Orsmaal, door historische gebouwen en over de verkavelingswegen lopen. ‘De deelnemers worden toegejuicht door eigen inwoners, wat de teamgeest en het samenhorigheidsgevoel bevordert,’ zegt de burgemeester, ‘Over al onze verenigingen kunnen we nu al met zekerheid zeggen dat ze het kloppende hart van die dag zullen worden. Langs het parcours zullen ze op zoveel mogelijk plaatsen animatie voorzien, zowel voor loper als voor toeschouwer. Ook in de namiddag rekenen we op de verenigingen voor hulp, maar de verenigingen kunnen ook op ons rekenen!’. Op deze manier steunt de gemeente Linter haar verenigingen die de mouwen opstropen met een vergoeding die hun werking een extra duwtje in de rug geeft. De verenigingen krijgen ook de gelegenheid om zich aan een groot publiek kenbaar te maken.

Het muzikale gedeelte met optredens van lokale- en coverbands (voor jong en oud) aan het gemeentehuis zal in de namiddag voor alle bezoekers gratis zijn. ‘Ons land behoort tot de wereldtop van de festivals, maar met de grote jongens kunnen en willen we niet concurreren. We willen andere jongens zijn. Onze festivalweide wordt weer een gezellige ontmoetingsplaats voor inwoners, vrienden, buurtbewoners en familie. Bij ons wordt de bezoeker haast de ster. Je zal er eveneens kunnen proeven van de lekkerste streekproducten. Relax & Run zal duidelijk zijn steentje aan de toeristische regiowerking en de streekidentiteit bijdragen,’ besluit burgemeester Wijnants.

Relax & Run wordt een kleurrijk samenspel tussen een keten verenigingen, een netwerk van vrijwilligers, onze gemeente en haar partners.