Programma Thuis in Linter
8 oktober 2018
Bekijk alles

Nieuwe groene speelruimte voor Ferm Kinderopvang te Neerlinter

De buitenschoolse kinderopvang van Ferm te Neerlinter beschikt over een nieuwe groene speelomgeving. De dienst Openbare Domeinen van de gemeente Linter vormde de voorbije weken de ondoordringbare betonnen buitenspeelruimte om tot een groen speelparadijs voor de kinderen.

Alles begon met de vraag om de betonnen speelplaats een beetje op te fleuren met wat groen. Al snel bleek dit een opportuniteit te zijn voor het gemeentebestuur om in te zetten op ontharding en te kiezen voor een totale herinrichting.

De betonnen vloer en de oude fundering – in totaal goed voor meer dan 150 ton beton en puin – werd afgevoerd naar een recyclagebedrijf en werd na vermaling deels hergebruikt als waterdoorlaatbare fundering voor de aan te leggen paden.

Er werd eveneens gekozen om te werken met gerecupereerde materialen. Stammen en takhout van gevelde bomen uit onze gemeente, houtsnippers van snoeihout en wilgentenen afkomstig van geknotte wilgen kregen zo een tweede leven.

Het geheel werd beplant met struiken en bomen uit onze regio. De biodiversiteit werd gestimuleerd door de aangelegde heuvels in te zaaien met veldbloemen. Deze zullen beheerd worden als een klein hooiland.

De grauwe betonnen speelplaats is omgetoverd tot een natuurlijke groene omgeving waar elk kind zich wel tot aangetrokken zal voelen. Zo zijn er slingerende paden die onder een wilgentunnel doorlopen, een heus blote voetenpad, een knusse zithoek afgeschermd door een haag, heuveltjes, een toffe zandbak in speelse vorm en een grasveld waarop de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.